До сряда Европейският банков орган ще обяви насоки и критерии, по

...
До сряда Европейският банков орган ще обяви насоки и критерии, по
Коментари Харесай

Шефът на БНБ: Работи се по отсрочване на вноски по кредитите

До сряда Европейският банков орган ще разгласи насоки и критерии, по които да се даде опция за отлагане на банкови заеми. Очаква се незабавно по-късно Българска народна банка също да заяви по какъв начин у нас ще се ползва тази опция за жители и бизнесмени с финансови усложнение, подбудени от ограничаващите ограничения поради ковид

" В основата на мерките стои въвеждането на целеустремен и краткотраен мораториум, с който се отсрочват или стопират заплащания по банкови заеми. Или казано по-простичко - отлагане на заплащането по банкови заеми ", изясни пред Нова тв шефът на Българска народна банка Димитър Радев.

Все още не е ясно по кое време на процедура тази мярка ще проработи у нас.

Управителят на Българска народна банка увери, че банковият бранш у нас е в доста добра кондиция вследствие на правеното през последните години. " Можем да кажем, че секторът е подготвен за актуалната рецесия, изключително в случай че приказваме в небосвод от 3 до 6 месеца, сподели Радев. Граждани и компании би трябвало да са спокойни за депозитите си, те са на несъмнено място, съобщи още шефът на Българска народна банка.

" Никой не може да планува по какъв начин ще се развие рецесията и какъв брой дълго ще продължи. Това, което вършим в Българска народна банка, е да създаваме разнообразни сюжети и да оценяваме техния вероятен резултат върху банковата система. Твърде рано е да се спекулира с цифри на този стадий. Надявам се, че в границите на три месеца картината ще бъде по-ясна ", счита Радев.

Три групи ограничения подхваща Българска народна банка.

Централната банка към този момент заяви преди седмица, че ползва пакет от ограничения за 9.3 милиарда лева, които ще разрешат на комерсиалните банки да имат повече ликвидност и оттова и да бъдат по-гъвкави във връзка с клиентите си. Например предлага се на банките да капитализират цялата си облага и да не разпределят дивиденти. Това ще обезпечи 1.6 милиарда лева в системата. Освен това се анулират плануваните за 2020 година и 2021 година нараствания на антицикличния финансов буфер с резултат от 0.7 милиарда лева Тези средства ще останат в комерсиалните банки. С максимален резултат за допълнителна ликвидност на банковата система - 7 милиарда лева, е условието за намаляване на задгранични експозиции на комерсиалните банки. 

Отделно със закона за изключителното състояние бе анулирано начисляването на наказателни лихви за забавени вноски по заемите.

По отношение на равнищата на лихвите шефът на Българска народна банка съобщи: Ние сме при започване на рецесията, но не чакам в кратковременен проект да има придвижване.

Според Радев рецесията с ковид ще забави влизането ни в еврозоната, само че отсрочване за 2021 година няма да е съдбовно.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР